fbpx
IMG-8309-hero

Sähköauton latauksen järjestäminen vuokramökillä

 

TILAA LATAUSASEMA

Sähköautojen maksullinen lataaminen –

Kuinka järjestän sen ja miksi?

Sähköautot, niin hybridi- kuin täyssähköautotkin alkavat yleistyä kovaan tahtiin. Niin kovaan, että vuokravälityssivut ovat ottaneet sähköauton lataamisen mökin hakukriteereihin.

Teettämämme kyselyn mukaan, sähköauton latausmahdollisuus vaikuttaa mökin valintaan yli 90%:lla sähköautoilijoista. Joten miksi rajaisit pois todennäköisesti yhden suurimmista ja maksukykyisimmistä asiakasryhmistä unohtamalla sähköauton lataamisen vuokramökistä?

Etenkin talvikaudella, sähköauton akku vaatii esilämmitystä joka syö akun tehoa. Tästä syystä jopa lataamiseen tarkoitettu pistorasia voi olla ratkaiseva ero sähköautoilijalle, kun esimerkiksi pikalaturilla ladattu akku ei tyhjene auton ja akuston esilämmitykseen.

Sähköauton lataamisen järjestämisen hyödyt vuokranantajalle?

On huomattu, että sähköautoilijat lataavat autoaan tarpeen vaatiessa lähes mistä tahansa, kielloista ja sakkouhkista huolimatta. Jos sähköautoa ladataan sattumanvaraisesta pistorasiasta, voi luonnollisesti pistorasia ylikuormittua niin kuin kaikki tietävät. No jos lataaminen sallitaan pistorasiasta vain 8A virralla, onko ongelma silloin ratkaistu? No ei ole.

Meillä on tullut vastaan useita tapauksia, missä sähköauton lataamisen yhteydessä on korjattu myös esimerkiksi sähkökeskuksia, joiden nimellisvirta on ylittynyt kun kiinteistön orgaanisen kuormituksen lisäksi sähköautoa on ladattu samaan aikaan.

Väärän lataustavan aiheuttama ylikuormitus

Kuvassa on laskettelukeskus Sappeelta vuokramökistä, jonka pistorasiasta oli ladattu sähköautoa. Yhdessä muun kuormituksen kanssa latausvirta oli todennäköisesti ylittänyt pääkytkimen nimellisvirran tai vaihtoehtoisesti kuormitti vanhaa pääkytkintä niin paljon, että kytkin alkoi lämpenemään. Vian korjaaminen tuli maksamaan useita satoja euroja.

Otetaan kaksi esimerkkitapausta vuokramökistä kun autoa ladataan

Tapaus 1. Asiakas lataa sähköautoaan kielloista huolimatta (vastaan on tullut jopa tapauksia, joissa sähköautoa on ladattu keittiön pistorasiaan liitetystä ja ikkunasta ulos tuodulla jatkojohdolla). Asiakas lataa kohteliaasti esimerkiksi 10A latausvirralla, jolloin ryhmäkohtainen (pistorasiakohtainen) sulake ei ylikuormitu eli pala. Mutta kiinteistön pääsulake joka yleensä on esimerkiksi 25A ylikuormittuu saunan, lieden, kahvinkeittimen ja sähköauton yhteenlasketusta kuormituksesta. Tämän seurauksena mökin pääsulake palaa ja mökistä katoaa sähköt. Vuokralainen luonnollisesti kieltää ladanneensa autoa, jolloin vuokranantaja on velvollinen korjaamaan sähköt mahdollisimman nopeasti, omalla kustannuksellaan ja mahdollisesti maksavan vuokrahyvityksiä vuokralaiselle.

Tapaus 2. Asiakas lataa sähköautoaan ammattilaisen asentamasta ja lataamiseen tarkoitetusta laitteesta. Kyseinen mökki on varattu ensimmäisten joukossa, koska siellä on tarjolla latausmahdollisuus. Asiakas saa luvallisesti ja hyvillä mielin kytkeä autonsa lataukseen ja maksaa siitä vuokranantajalle. Sähkökeskus ei ylikuormitu, vuokralainen on tyytyväinen, auto toimii moitteetta ja vuokranantaja saa ylimääräistä passiivista tuloa vieläpä yleensä todella hyvällä sijoitetun pääoman tuotolla.

Yhteenveto

Kokemuksemme mukaan, vuokramökkien kanssa vuokranantajalla on vain nämä kaksi vaihtoehtoa, vaikkakin mahdollista on myös se, että mökki on tyhjillään, koska vuokralaiset ovat valinneet ne mökit, joissa latausmahdollisuus on.

Pääsääntöisesti sähköautoilijat ovat kuitenkin erittäin tunnollisia, eivätkä halua vaarantaa omaa tai muiden turvallisuutta. Usein näkeekin kompromissitilanteita, kun vuokranantaja ei ole reagoinut lataustarpeeseen ja sähköautoilija haluaa noudattaa hyviä tapoja. Esimerkiksi lämmitystolpasta lataaminen. Tämä on periaatteessa turvallinen tapa, mutta keskimäärin tuottaa vuokranantajalle tai vuokra-asunnon kiinteistöyhtiölle tappiota noin euron tunnissa.

Toteutamme myös ratkaisut sähköautojen maksulliseen lataamiseen, esimerkiksi yritysten asiakaspysäköintiin, vuokramökkeihin tai vaikka taloyhtiön vieraspaikalle. Ratkaisut ovat myös räätälöitävissä, jos valmis toteutustapa ei sovi juuri sinulle. Ota siis yhteyttä myyntiimme, niin suunnittelemme juuri teille sopivan ratkaisun!

 

Levi Ski&Golf

Vuokramökki Levin sydämessä

Suomen Lataustekniikka toteutti latausratkaisut vuokramökin pihaan sillä periaatteella, ettei kiinteistön sähköliittymä ylikuormitu ja ettei sähköauton lataamisesta aiheudu ylimääräistä vaivaa vuokralaiselle tai vuokranantajalle.

 

Vuokramökin latauslaitteiksi valittiin

  • 2 kpl Fibox Smart älypiharasioita
  • 1 kpl Modeemi
  • eParking laskutusohjelmisto

Kustannukset

Kustannukset sähköautojen lataamisen järjestämisestä oli asennettuna hieman alle 3000€ sisältäen arvonlisäveron ja asennustöihin meni kokonaisuudessaan pari päivää. Latausratkaisu haluttiin toteuttaa hieman kevyemmällä suko -ratkaisuna pienehkön sähköliittymän vuoksi. Pistorasiatoteutuksella oli myös se hyvä puoli, että kyseisillä parkkipaikoilla voidaan myös ongelmitta käyttää asuntoautoa tai -vaunua ja ottaa maasähkö latauslaitteen kautta.

Mitä latauslaitteita me suosittelemme vuokramökkien tarpeisiin?

Olemme valinneet kolme tuotetta, jotka palvelevat vuokramökkien lataustarpeita kaikki hieman erilaisilla ominaisuuksillaan ja hinnalla, koska vuokranantajilla on erilaisia käytäntöjä, järjestelmiä ja tapoja lataamisen toteuttamiseen ja laskuttamiseen.

Laitteet joita suosittelemme ovat:

Innohome

Charlie 3

Charlie-latausasema on suunniteltu ja valmistettu Suomessa. Se on turvallinen ja tehokas vaihtoehto hybridi- ja täyssähköautojen lataukseen. Charlie 3 latausasemalla tarjoat turvallisen ja hallitun sähköauton lataamisen vuokrakohteessasi. Kun laite on asennettu oikein osaavan sähköasentajan toimesta, vältät vaaralliset latausviritykset tavallisista pistorasioista eikä riskiä sähköjärjestelmän ylikuormittumisesta näin synny. Charlie 3 on 3-vaiheeseen asennettava enintään 22kW lataava Tyypin 2 -liittimellä varustettu latausasema. Suositellut tavat vuokranantajille: - Laturin käyttö sisältyy vuokraan - Laturin käyttö sisältyy korotettuun vuokraan - Laturin viereen asennetaan energiamittari, josta käytetty sähkön määrä luetaan ja laskutetaan asiakkaalta manuaalisesti.

Hinta
1580 €
(Sis. alv. 24%) Perusasennettuna
eTolppa ohjelmistolla

Fibox Smart

Älypiharasia lataamisen helppoon ja turvalliseen toteutukseen! Lataus ja lämmitys kahdelle parkkipaikalle yhdellä rasialla. Älypiharasialla on mahdollista toteuttaa myös suuriakin latauskokonaisuuksia. Älykäs igl.fi järjestelmä mahdollistaa mm. laskutuspalvelun ja kuormanhallinnan toteuttamisen vaivattomasti. Suurin sallittu jatkuva virta: 16 A (vastaa n. 3,6 kW, tai n. 20 km kantamaa tunnissa). Tämä on helppo tapa toteuttaa laskutettava latausmahdollisuus nykyiseen sähköjärjestelmään, esimerkiksi päivittämällä olemassa olevat lämmitystolpat älykkäisiin piharasioihin. Älypiharasiat vaatii aina vähintään yhden modeemin joka kustantaa asennettuna noin 700€ sekä sopimuksen palveluntarjoajan kanssa. Avustamme sopimuksien teossa ja käyttöönotossa. Tämän sivun vuokramökkikohteen latausratkaisutoteutus tuli kustantamaan 3000€ sis. Alv 24% ja se tarjoaa latausratkaisun neljälle autopaikalle. Huom! Älypiharasia toimii loistavasti myös esimerkiksi matkailuautojen- ja vaunujen sähkönsyöttönä!

Hinta
1390 €
(Sis. alv. 24%) Perusasennettuna
Virta

Single

Virta latauslaitteet mahdollistavat monipuoliset maksu ja raportointimahdollisuudet yhden tai useamman latauslaitteen kokonaisuuksissa, tarjoten 11kW lataustehon Type 2 -liittimellä. Tämä on oikea ratkaisu kohteisiin, joissa ladataan tai tulevaisuudessa uskotaan lataavan erityisesti täyssähköautoja. Virta palveluiden helppous tulee siitä, että latauslaitteet voivat sijaita siellä missä niitä tarvitaan, mutta raportointi on saatavissa helposti ja yhdestä paikkaa, maksuliikenne on täysin automaattista ja tuotto yhdelle laturille on helposti 2€/tunnissa, jos siinä lataa täyssähköauto 11kW teholla. Rahat latauksesta tilitetään automaattisesti pankkiisi. Passiivinen tulovirta ei ole koskaan ollut näin helppoa. Huom! Saatavilla myös huolto- ja leasing ratkaisuilla! - MID -hyväksytty mittaus - 22kW suurin latausteho

Hinta
2590 €
(Sis. alv. 24%) Perusasennettuna

Näin sähköauton latausaseman tilaus etenee

1. Sähköauton latausaseman hinta

Olemme muokanneet tavalliselle kiinteistön seinään tulevalle latausaseman asennukselle kiinteähintaisen perusasennuksen, jolla latausasema asennetaan kiinteistön ominaisuuksien ehdoilla 3,7 – 11 kW latausteholle. Näin latausaseman osto on helppoa ja vaivatonta, etkä maksa turhasta! Vaan tiedät mitä olet ostamassa. Asennus on lähes poikkeuksetta kiinteähintainen.

Kauttamme sähköautojen latausratkaisut myös leasing -rahoituksella!

2. Latausaseman valinta

Suurin osa latauslaitteista tunnistaa, kuinka suurta lataustehoa auto ottaa vastaan. Eli jos hankit latausteholtaan 22 kW latausaseman, voit ladata sillä kaikkia sähkö- ja hybridi -autoja. Kuitenkin kaikkialla lataaminen 22 kW (eli 32A) teholla ei ole mahdollista tai jos käytössäsi on hybridi auto, on kustannusten puolesta järkevää harkita latauslaitetta, jonka latausteho on pienempi. Esimerkiksi vain 16 A / 3,7 kW. Me kuitenkin autamme aina latausaseman- ja sen ominaisuuksien valinnassa. Älä epäröi ottaa yhteyttä, vaan kartoitetaan yhdessä sinun kohteeseesi sopivat vaihtoehdot latausasemalle sekä asennukselle. Kartoitus onnistuu yleensä etäkartoituksena sähköpostilla, mutta tarvittaessa tulemme myös paikanpäälle !

3. Latausaseman asennus

Meillä tuotteet asennetaan yleensä 1-3 viikon kuluessa tilauksesta, riippuen latauslaitteesta ja sen saatavuudesta. Et siis joudu odottelemaan asennusjonossa, vaan pääset lataamaan kotona nopeasti ja edullisesti. Näin säästät selvää rahaa!

Vaihtaminen sähköautoon on tällä hetkellä siis erittäin kannattavaa!  15 sentin sähkönhinnalla lataaminen vastaa noin 30 snt hintaista dieseliä.

Asennussisältö löytyy täältä:

 

Tiesitkö,

että palveluistamme saat kotitalousvähennyksen?

Vuonna 2024 kotitalousvähennyksen maksimi on 2 550 euroa henkilöltä ja omavastuu on 100 euroa vuodessa. Vähennyskelpoinen osuus työn osuudesta on 40 %, kun työ on ostettu yritykseltä.

Kysy lisää

Lisätietoa latauslaitteista

Sähköauton hidaslataus

Hidaslatauksella tarkoitetaan pitkäkestoista latausta, joka suoritetaan yleensä kotona yön yli lataamalla. Näin voidaan lataus suorittaa pelkällä sähkön hinnalla, jolloin lataaminen on mahdollisimman kustannustehokasta. Osassa latausasemista on myös latauksen ajastaminen käytössä, jolloin lataus voidaan ajoittaa tapahtuvaksi esimerkiksi yösähkön aikaan. On myös olemassa laitteita, joiden äly on viety niin pitkälle, että niiden lataaminen voidaan ajoittaa tapahtuvaksi silloin kun sähkön hinta on halpa.

Arkeen tulee joustavuutta, kun voit ladata sähköautoasi omalla kotipihalla. Latausaseman asennus vaatii vain oman sähkökeskuksen, josta ottaa virtaa.

Jos käytössäsi on vain töpselilaturi, on mahdollista, että latausteho ei riitä lataamaan autoasi täyteen edes yön yli ladattaessa. Sähköauto vaatii lataukseen sopivan lataustehon, jolloin oikeanlaisella laturilla auton lataus voi olla täynnä jopa 2 tunnissa.

Sähköauton latausasema erillistaloon

Latausasema voidaan asentaa esimerkiksi erillistalon ulkoseinään, autotalliin, autokatokseen tai lämmitystolppaan, eikä se vaadi mitään ilmoituksia tai lupia (paitsi kiinteistön omistajan lupa). Latausaseman asennus omakotitaloon on siis helppo, nopea ja vaivaton toimenpide.

Useimmiten latausaseman asennukseen kuluu aikaa n. 2 – 4 tuntia. Joissain kohteissa voi tulla tarve keskuslaajennukselle tai johdotuksen etäisyydestä voi tulla hieman pidempi. Silloin asennuksessa saattaa kestää hieman kauemmin.

Lähtökohtaisesti sähköauton latausasema pystytään asentamaan kaikkiin kiinteistöihin, kunhan siihen vain on kiinteistön omistajan hyväksyntä.

Voimavirtapistokkeeseen liitettävä latausasema voi olla petollinen hankinta. Miksi?

Syitä on monia. Jos esimerkiksi kesken täydellä teholla suoritettavaa latausta, pistoke irrotetaan, mitä silloin voi käydä? Tämä saattaa pahimmassa tapauksessa aiheuttaa auton hajoamisen tai sähköiskun vaaran.

Myös, jos sähköjärjestelmää ei ole tarkastettu, saattaa pistoke olla järjestelmässä hyvinkin kaukana syöttävästä päästä, jolloin autoon suurella teholla syötettävä virta joutuu pahimmassa tapauksessa kulkemaan monien vanhojen liitosten läpi, aiheuttaen lämpiämistä ja mahdollisen tulipalon. Luonnollisesti tämä tapahtuu juuri yöaikaan kun asukkaat ovat nukkumassa.

Vanhemmat sähköjärjestelmät eivät myöskään ole suunniteltu auton lataamisesta aiheutuvaan jatkuvaan virrankulutukseen, jolloin on mahdollista että keskellä yötä palaa esimerkiksi kiinteistön pääsulake. Talviaikaan varmasti inhottava herätys.

Sähköauton latauksen käytettävyys myös paranee huomattavasti, kun lataus suoritetaan siihen tarkoitetulla ja kiinteäasti asennetulla laitteella. Silloin ei tarvitse kuin irrottaa latausjohto ja siirtää se seinällä olevaan sille tarkoitettuun paikkaan. Vältyt märän, lumisen tai likaisen latauskaapelin keräämiseltä hienon uuden autosi takakonttiin.

Miksi kannattaa panostaa kunnolliseen latausasemaan ja asennukseen ?

Kun latausasema on laadukas ja sen on asentanut ammattilainen, on se käytettävyydeltään paras mahdollinen. Latausteho on riittävä ja lataus siten nopeaa.

Sinun ei tarvitse kääriä kylmiä, lumisia, märkiä tai kuraisia latauslaitteita hienon sähköautosi takakonttiin.

Kiinteästi asennettua latauslaitetta ei ole helppo varastaa, toisin kuin töpselimallin.

Saat käyttöösi mahdollisimman suuren lataustehon kuormanhallinnan ansiosta, eikä sinun tarvitse huolehtia laitteen toiminnasta. Töpseli kiinni ja that’s it !

Miten hyödyn kunnollisen latauslaitteen hankinnasta?

+ Laadukas laite

+ Nopea lataus

+ Turvallinen

+ Takuu

+ Ammattilaisen asentama

+ Pohjoisen olosuhteisiin suunniteltu

+ Asunnon jälleenmyyntiarvo nousee

+ Ei luvatonta käyttöä

+ Ei tarvitse nostaa joka käytön jälkeen auton peräluukkuun

 

Tilaan tuotteen nyt, koska se asennetaan minulle ?

Asennus voidaan parhaimmillaan suorittaa jo seuraavana päivänä, jos asentajamme ovat liikkeellä kyseisellä alueella. Pääsääntöisesti sähköauton latausasemat asennetaan kuitenkin viikon sisällä tilauksesta. Koronan aiheuttamat laitteiden saatavuusongelmat saattavat kuitenkin viivästyttää latauslaitteiden saantia, mutta tästä toki ilmoitamme heti ja keksimme yhdessä tilanteeseen ratkaisun.

Verkkosivut yritykselle: WDS